Feestje Bokito stijl

Nr163938-pers bokito

Foto: Bokito en familie. Rob Doolaard/Diergaarde Blijdorp

Rotterdam, 14 maart 2016

BOKITO 20 JAAR: FEESTJE BOKITO-STIJL

Gorilla Bokito uit Diergaarde Blijdorp is vandaag, maandag 14 maart, 20 jaar geworden. Dat wordt gevierd met een feestje in Bokito-stijl.

Uiteraard krijgt Bokito het hele jaar door de beste zorg maar omdat hij nu jarig is, is hij extra verwend met apenlekkers zoals wilgentakken, gezonde brokken en veel groente. Zijn verblijf is wat anders ingericht met klim- en speelmateriaal en Bokito krijgt hooibalen met zonnepitten erin verstopt en jute zakken met walnoten. De gorilla’s worden hierdoor gestimuleerd om actief naar hun eten te zoeken. Verder is het belangrijk dat Bokito, als leider van de groep, als eerste de kans krijgt om het lekkerste voer uit te zoeken. Daarna mogen de overige familieleden zich pas het voer toe eigenen.

Bokito is van een slungelige puber uitgegroeid tot een gespierde en evenwichtige zilverrug. Hij leidt een harem van drie volwassen vrouwen, vijf jongen en een aangenomen zoon. Zijn hoofdtaak is om zijn familie te beschermen en dat doet hij heel goed. Hij is een echte familieman die het leuk vindt om met de kleintjes te spelen. Ook zorgt hij voor rust en harmonie in de groep. Blijdorp is er trots op dat hij dat heeft bereikt na een toch wel moeizame start in de dierentuin van Berlijn waar hij met de hand is grootgebracht.

Bokito heeft ook nog een andere belangrijke taak. Hij is in feite de ambassadeur van zijn soortgenoten in het wild, waar het niet goed mee gaat.  De gorillafamilie in Blijdorp, en alle educatie eromheen, heeft als doel om mensen te verwonderen en te inspireren om zich in te zetten voor het behoud van gorilla�s in de natuur. Gorilla’s hebben het zwaar te verduren door vernietiging van hun leefgebied, stroperij en oorlogen.

Cadeau voor Bokito: recyclen van oude mobieltjes

Bezoekers die echt een waardevol cadeau willen geven aan de gorilla�s kunnen hun oude mobieltje inleveren bij Blijdorp. Die mobieltjes worden dan gerecycled (met name het zeldzame erts coltan dat verwerkt is in mobieltjes). Zo hoeft er minder oerwoud te worden gekapt en kan het leefgebied, en dus ook de gorilla’s, beter worden beschermd. Op www.diergaardeblijdorp.nl/mobieltjes is hier meer informatie over te vinden. Ook zijn er inleverboxen beschikbaar voor bedrijven en organisaties die op grotere schaal willen meewerken aan de mobieltjesactie.

Wie nog meer wil weten over Bokito en zijn familie kan zich via de Blijdorp-site opgeven voor de Collegetour over gorilla’s op 20 maart en 28 mei. De colleges worden gegeven door de verzorgster van de gorilla’s. De colleges zijn gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs.