GLUREN IN DE KOEDOESTAL en LENTEKRIEBELS BIJ GIRAFFEN

Rotterdam, 21 april 2016

GLUREN IN DE KOEDOESTAL

MONUMENTALE STAL OPEN VOOR PUBLIEK

Blijdorp_koedoestal met print_2

Foto: Impressie van de Koedoestal. Diergaarde Blijdorp

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de renovatie van de monumentale koedoestal. Dit weekend wordt de stal officieel geopend met de Vrienden van Blijdorp en overige sponsoren. De dieren hebben deze week de gelegenheid om te wennen aan hun behuizing. Vanaf zondag 24 april is de stal open voor het publiek.

Bijzonder is dat de publieksroute in de Diergaarde nu dwars door de stal loopt. Op deze manier krijgen de bezoekers van Blijdorp een goed beeld van het interieur en bij slecht weer staan zij binnen oog in oog met de koedoes (grote Afrikaanse antilopen). Het houten gebouw is heel ruimtelijk geworden door de dienstruimtes en de open zolder erbij te betrekken. Het is optimaal ingericht voor de dieren die in kuddeverband kunnen samenleven maar ook apart als dit nodig is. Meestal zullen zij echter buiten te zien zijn op de savanne waar zij samenleven met een grote kudde giraffen. De koedoefamilie in Blijdorp bestaat uit een bok, twee vrouwtjes en een jong.

De buitenzijde van de stal is zoveel mogelijk in de oude staat gerestaureerd. Het gebouw is oorspronkelijk ontworpen door Van Ravesteyn, de architect die in 1938 de opdracht kreeg om de hele Diergaarde in één keer te ontwerpen. Net als veel andere gebouwen in de Diergaarde is de stal een rijksmonument. Met name de sierlijk gebogen vorm van de dakkap met de authentieke leipannen is kenmerkend voor die architectuur.

Met de opening van deze stal is een groot project ‘Hart van Afrika’ in de Diergaarde afgerond. Het omvat een Centraal-Afrikaans regenwoud voor vogels en okapi’s, een nieuw stokstaartjesverblijf, een gerestaureerde lelievijver, een uitbreiding voor bosbuffels en penseelzwijnen en een nieuwe wandelroute door de stal.

Blijdorp koedoestal

Foto: Rob Doolaard/Diergaarde Blijdorp

LENTEKRIEBELS BIJ DE GIRAFFEN

De twee girafjes die vorige maand in Blijdorp zijn geboren, zijn voor het eerst buiten met de hele giraffenkudde. Dat is voor hen een hele belevenis. Ze galopperen uitgelaten over de savanne tussen hun familieleden door. Op youtube is een filmpje te zien van deze vrolijke ‘lentedans’: https://youtu.be/sQxA3xa7BUQ