Vier jonge gorilla’s verhuizen naar Safaripark Beekse Bergen

Hilvarenbeek, 14 juli 2016 – Safaripark Beekse Bergen start een bijzonder fokprogramma voor gorilla’s. De eerste van vier jonge gorilla’s is gisteren gearriveerd om een nieuwe fokgroep te starten in het grootste wildlifepark van Nederland.

Foto: Safaripark Beekse Bergen

Foto: Safaripark Beekse Bergen

Eén mannetje en drie vrouwtjes zullen in de komende weken aan elkaar geïntroduceerd worden in de hoop dat zij samen in de toekomst voor nakomelingen gaan zorgen. “De westelijke laaglandgorilla is een ernstig bedreigde diersoort, waardoor dit fokprogramma hard nodig is. Safaripark Beekse Bergen is in 2006 met een mannengroep gorilla’s begonnen en bijzonder trots dat we nu een fokgroep gorilla’s krijgen”, aldus parkmanager Niels de Wildt.

Voorzichtige introductie
Gorillaman Komale is gisteren als eerste aangekomen in Safaripark Beekse Bergen. Hij is negen jaar oud en is geboren in Bristol Zoo. In de komende dagen zal hij langzaam kennis mogen maken met Tuena, die vandaag op het park arriveert. Zij is zeven jaar oud en geboren in Diergaarde Blijdorp, Rotterdam. Als alles goed gaat zullen Komale en Tuena in het weekend al te zien zijn voor de bezoekers.

Tijdens deze introductie is de rol van de dierverzorgers heel belangrijk. In het begin zullen de gorilla’s elkaar alleen kunnen zien vanuit aangrenzende verblijven. Een kennismaking zonder dat de dieren elkaar kunnen verwonden. De dierverzorgers kijken goed naar het gedrag van de dieren en als alles er goed uit ziet, gaan de schuiven tussen de verblijven open en mogen Komale en Tuena elkaar écht ontmoeten.

Leider van de groep
Gorilla’s zijn intelligente en sociale dieren. In het wild leven zij in haremgroepen, waarbij één mannetje de leiding heeft over een groep vrouwtjes. Het is de bedoeling dat Komale de leider gaat worden van de nieuwe groep in Safaripark Beekse Bergen. Als de kennismaking tussen Komale en Tuena goed is verlopen komen later Gyasi uit Apeldoorn en tot slot N’washi uit Arnhem er bij.

Europees fokprogramma
De westelijke laaglandgorilla is een ernstig bedreigde diersoort, waardoor er een Europees fokprogramma (een zogenaamd EEP) is voor deze dieren. Met zo’n fokprogramma wordt ervoor gezorgd dat er op een gezonde manier, zonder inteelt, jonge dieren worden geboren. Dit is hard nodig, want het aantal gorilla’s in het wild gaat drastisch achteruit. Dit komt voornamelijk door de jacht op gorilla’s voor ‘bushmeat’ en doordat hun leefgebied, het regenwoud in Centraal Afrika, steeds kleiner wordt door houtkap en mijnbouw.