Wetenschappelijk symposium Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD)

Op woensdag 30 mei 2018 zal van 09.30 tot 17.30 uur in Apenheul in Apeldoorn het derde wetenschappelijke symposium van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) worden gehouden. Op deze dag vertellen enthousiaste wetenschappers en studenten over hun onderzoek aan dieren én mensen in dierentuinen.  Aanmelden kan via aanmelden@nvddierentuinen.nl.

Het symposium is bedoeld om de nauwe relatie tussen dierentuinen en universiteiten te laten zien en de resultaten van deze samenwerking te presenteren. Onderzoeksvragen die leven in dierentuinen worden door de studenten van universiteiten opgepakt en met de resultaten kunnen de NVD dierentuinen weer in kwaliteit vooruitgaan. Daarnaast leveren dierentuinen een schat aan data voor studenten, waar ze in de natuurlijk leefomgeving van dieren onmogelijk of heel moeilijk aan kunnen komen.

Niet alleen dieren
Voor het eerst presenteren we deze keer ook onderzoek naar het gedrag van bezoekers van een dierentuin. In de toekomstvisie van de NVD is opgenomen, dat “de NVD leden bekend willen staan als kwaliteitsdierentuinen door mensen te inspireren tot liefde en respect voor de natuur”. Om dat te kunnen waarmaken, moet er natuurlijk onderzoek naar worden gedaan. Zijn de NVD dierentuinen in staat om de bezoekers te inspireren zorgvuldiger om te gaan met natuur en milieu en bereiken we de educatieve doelen die we voor ogen hebben? Er werd de afgelopen jaren bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het meten van gedrag van bezoekers in een dierentuin en hoe de bezoekers dierenwelzijn beleven. De resultaten hiervan zullen op dit symposium worden gepresenteerd in het ochtendprogramma.

In de middag volgen er presentaties over onderzoek naar de genetische diversiteit in bavianenkolonies die in een tweetal NVD dierentuinen worden gehouden, een presentatie over de groei en ontwikkeling van bonobo’s en een keynote over het 24/7 Animal Welfare concept.

Posterprijs voor studenten
Studenten kunnen een poster aanleveren over hun onderzoek. Alle studenten krijgen hun “60 seconds of fame”, waarbij ze op het podium in één minuut hun poster kunnen aanbevelen, en komen zo in aanmerking voor een prijs voor de beste poster en de beste posterpresentatie.

Dit symposium wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. in samenwerking met de Wageningen University and Research Center (WUR), de Universiteiten van Utrecht, Groningen, Leiden en Tilburg en het Antwerp Zoo Centre for Research & Conservation.

Kosten: 50 euro pp inclusief lunch of 30 euro pp voor studenten (EARLY BIRD tarief is 40 euro per persoon of 25 euro per student en geldig t/m 27 april).
Locatie: Apenheul, J.C. Wilslaan 21, 7313 HK Apeldoorn

Aanmelden:
Aanmelden voor deelname (tot 21 mei 2018) of het aanleveren van posters (uiterlijk mei 2018) kan door het invullen van het aanmeldformulier en deze te mailen naar aanmelden@nvddierentuinen.nl .

Houd de website van de NVD in de gaten voor de nadere invulling van het programma!

Promotie:
Wil jij ook meehelpen dit symposium meer bekendheid te geven? Download dan hier onze symposiumposter.

 

Aarzel niet, meld je aan en laat je verrassen!